lauantai 29. lokakuuta 2016

Tiedätkö miten toimia, kun kohtaat työssäsi perheen, jonka lapsi on kuollut?

Aika pian Einon kuoleman jälkeen mielessä alkoi käymään ajatuksia siitä, mitä voisin vielä jonain päivänä antaa omasta kokemuksestani muille. Olen pitkään halunnut olla jollain tavalla "hyödyksi". Nyt koen löytäneeni sen. Ja koen myös, että tämä on se voitava, mitä voin vielä Einon ja itseni eteen tehdä.



Olin siispä kaksi viikkoa sitten Mäntsälässä kouluttautumassa Kävyn (lapsikuolemaperheet) vapaaehtoiseksi kokemuskouluttajaksi. Koulutus oli kaikin puolin mahtava ja todella antoisa kokemus. Olimme toinen ryhmä, jotka koulutettiin tätä hanketta varten. Nyt meitä on jo 26 kouluttajaa ympäri Suomea ja on kunnia olla yksi meistä.

Kokemuskouluttajahankkeen tavoitteena ja ideana on lisätä ammattilaisten tietoa lapsikuolemaperheiden kohtaamisesta, tukemisesta ja vertaistuen pariin ohjaamisesta valtakunnallisesti. Tässä suora linkki lisätietoihin: http://kapy.fi/tietoa-ammattilaisille/kokemuskouluttajat-hanke/.

Meitä lapsensa menettäneitä kokemuskouluttajia on joka lähtöön. On kohtukuoleman, sairauksien, onnettomuuksien ja tapaturmien sekä synnytyksissä tapahtuvien komplikaatioiden jne. kautta lapsensa menettäneitä vanhempia. Meitä pyritään ohjaamaan juuri sellaisiin paikkoihin puhumaan, missä meidän omista kokemuksistamme olisi eniten hyötyä kyseisille työyhteisöille/työtahoille/opiskelijoille.

Esimerkiksi minun paikkojani voisivat olla sairaalat, neuvolat jne. missä me kohtukuoleman kokeneet vanhemmat olemme eniten kohdanneet ammattilaisia menetyksiemme yhteydessä. Lisäksi voisin käydä puhumassa esim. terveydenhuollon opiskelijoille (kätilöt, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, lääkärit, sosionomit jne.), koska heistäkin varmasti valitettavasti ainakin jotkut joutuvat tulevassa työssään kohtaamaan lapsikuolemaperheitä.

Kävyn omilla sivuilla on loistava materiaalipankki, joka on avattu ammattilaisia varten, jonka kautta he saavat arvokasta tietoa kohdatessaan työssänsä meitä lapsensa menettäneitä. Tässä suora linkki materiaalipankkiin: http://kapy.fi/materiaalipankki/.

Itselleni tämä asia on erityisen tärkeä myös siksi, ettemme saaneet Einon kuoleman yhteydessä emmekä aina sen jälkeekään kovin asiallista kohtelua tietyiltä tahoilta. Ja tiedän, että näin on valitettavasti ollut muillakin. Ja siksi haluan lisätä omalta osaltani tietoisuutta ja kertoa niin omia, kuin meidän muidenkin lapsikuolemaperheiden toiveita ja ajatuksia. Ymmärrän, että asia on kaikille vaikea ja tällaiset asiat ovat todella ahdistavia kaikille niille, jotka tilanteeseen joutuvat tavalla tai toisella (perheet ja ammattilaiset). Siksi haluankin ja toivon, että tietoisuus lisääntyy tämän hankkeen myötä ja tulevaisuudessa perheitä osataan kohdata paremmin.

Myös positiivisen palautteen vieminen ammattilaisille on todella tärkeää, koska se kannustaa heitä kohtaamaan jatkossakin vaikeita asioita rennommalla ja itsevarmalla otteella. Se antaa uskoa ja luottamusta omiin kykyihinsä toimia ja selviytyä työstään vaikeissakin tilanteissa.

Jos tiedät jonkun työtahon tai yhteisön, jolle uskot olevan hyötyä meistä kokemuskouluttajista, voit ottaa suoraan yhteyttä minuun (sähköpostitse) tai Käpy Ry:hyn. Tällä hetkellä Raha-automaattiyhdistys rahoittaa hanketta, jolloin meidän kokemuskouluttajien vierailu on kaikille haluaville ilmainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti