sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Onko rehellisyys empatiakyvyttömyyttä?


Alle puoli vuotta lapsemme kuolemasta kuultua: ”oon loukkaantunut, kun ette oo onnitellu meitä tästä raskaudesta. Se on asia, jota en voi antaa anteeksi.” Ja sen jälkeen paljon myöhemmin: ”… sun ei tarvii olla empaattinen sun taustan takia, ei se vaan mene niin.” Ja vielä paljon myöhemmin: ”Ajattelen, ettet sen takia olisi ”vihainen” jollekulle, joka odottaa poikavauvaa… Se on asia, jota en oikein osaa ajatella.” Nämä nyt ovat vain esimerkkejä muiden joukossa.

Tuohon viimeisimpään otin kantaa näin: ”Ei niitä asioita tarvii ymmärtää, on varmaan aika paljon asioita ja tunteita, mitä kukaan muu kuin saman kokenut ei voi ymmärtää, eikä välttämättä edes sellainen ihminen. Pääasia mulle on se, että saisin vaan sanoo ja tuntee ne tunteet, ei niitä tarvii kenenkään järjellä ymmärtää.”

Olen pyrkinyt koko ajan rehellisyyteen. Haluan kertoa, miltä musta tuntuu ja ottaa sen riskin joka ikinen kerta, että tuun teilatuksi. Olen monen monta kertaa kertonut, ettei mun tunteissa ole mitään henkilökohtaista ketään ihmistä kohtaan. Ne ovat henkilökohtaisia ainoastaan mulle ja ne kaikki heijastuu siihen, mitä koen, kun mun oma lapsi on kuollut. Olen kateellinen, olen vihainen, olen katkera… Vaikeita tunteita, nykyään paljon helpommin siedettäviä, kun joskus aikaisemmin. Läsnä harvemmin, kuin joskus aiemmin. Mutta tunteita, jotka tulee ajoittain, tietyissä tilanteissa.

En halua esittää kenellekään, että tuntisin mitään suuria onnen tunteita kenenkään puolesta esimerkiksi siitä, kun joku saa esikoisensa elävänä. Mutta se ei tarkoita myöskään sitä, että toivoisin sellaiselle ihmiselle mitään pahaa. En ikinä koskaan haluaisi, että kukaan ihminen joutuisi kokemaan tätä. Samalla olen kuitenkin katkera ja vihainen, miksi minä en koskaan saanut tuntea onnea siitä, kun tulin ensimmäistä kertaa äidiksi? Miksi minä jouduin hautaamaan oman esikoiseni? Onni vaihtui koko loppuelämän kestäväksi suruksi. Luojan kiitos sain kokea äitiyden onnen elävänä syntyneestä lapsesta kuopukseni kohdalla ja siitä olen joka sekunti kiitollinen, mutta se ei tuo takaisin esikoistani.

En myöskään osaa edelleenkään suhtautua siihen erityisen ”empaattisesti”, jos joku ei tule heti raskaaksi tai joutuu käymään vaikean tien siihen, että sen oman biologisen lapsen saa. Yritän ymmärtää ja ymmärränkin, että se tuottaa suurta surua ja epätietoisuutta. Sitten jos sen lapsen kuitenkin elävänä syliinsä saa, koen, että se on niin suuri ihme ja onneksi meillä Suomessa on todella hyvät lapsettomuushoidot. Ymmärrän kuitenkin sen, että sellaiselle ihmiselle asia on hänen elämänsä suurin kriisi ja suru. Ehkä minä en vain ole vielä tänä päivänä paras valinta sellaisissa hetkissä, jos kaipaa tukea tai lohtua. Toivottavasti joskus olen.

Ehkä ongelma on ihmisillä siinä, että sanon ääneen sen, mitä ajattelen. En halua hyppiä riemusta, en halua miellyttää ihmisiä vain siksi, kun joku toinen niin haluaa. Haluan olla rehellinen. Miksi ylipäänsä ihmiset ovat niin kovasti toisten reaktioista riippuvaisia? Eikö oma onni ole kaikista tärkeintä? Jos joku tulisi minulle sanomaan, että ”älä pahastu kun reagoin näin, tuntuu vaan todella pahalta, enkä oikein nyt osaa sanoa mitään järkevää. En osaa tuntea onnea puolestasi, siitä syystä että…” Voin joko valita, otanko itseeni vai yritänkö ymmärtää. Ja mitä sitten, vaikka en edes ymmärtäisi? Miksen voisi antaa toiselle ihmiselle tilaa tuntea omia tunteitaan? Miksi minun oma onneni olisi riippuvainen siitä, onko joku toinen puolestani onnellinen? Ja vaikka toinen sanoisi ajattelemattaankin rumasti, ehkä hän joskus osaisi sen perustella.

Edelleenkään raskaus sinänsä ei tuota minulle tunnetta, että onnittelisin jotain lapsesta. Toivotan onnea odotukseen. Minulle lapsi ei ole koskaan itsestäänselvyys tai syntyvä elävänä, niin kauan kunnes se siinä sylissä elävänä on. Monille muille se ei onneksi ole niin mustavalkoista. Kadehdin niitä, jotka ostavat kaiken valmiiksi jo viikolla 12. Onneksi he voivat luottaa elämään, eivätkä edes osaa varautua siihen, että joku voisi heidän kohdallaan mennä pieleen. Itse en sellaisia vaaleanpunaisia laseja ole koskaan omistanut. En myöskään edelleenkään mene kovin mielelläni katsomaan kenenkään vastasyntyneitä lapsia, koska haluan suojella itseäni sellaisilta tilanteilta ja tunteilta, joista tiedän vielä kärsiväni. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö minua kiinnostaisi kenenkään muun lapset tai että haluaisin tietoisesti tehdä toiselle pahan mielen. Varjelen itseäni sellaisilta asioilta, joilta koen tarpeelliseksi varjella.

Kuinka moni teistä tietää, miltä tuntuu haudata oma lapsensa? Kuinka moni teistä tietää, millaista elämä on sen jälkeen? Ja vaikka tietäisitte, ette voi tietää, millaista se on silti ihmisellä itsellään, yksilöllä. Kuinka moni teistä arvostelee ystävänsä tai läheisensä tapoja kasvattaa lapsiaan tai tapaa toimia vanhempina? Itse koen sen varmaan samanlaisena punaisena vaatteena, jos joku arvostelee tapaani surra tai elää elämääni lapsen kuoleman jälkeen. Tai jos joku arvostelee niitä tunteita, joita minä tunnen tai sanon ääneen. Mitä kukaan on oikeasti sanomaan yhtään kenellekään? Suru on ainut asia, jota voin hoitaa lapseni kuoleman jälkeen. En voi häntä kasvattaa, en voi häntä koskettaa. Vaalin ja varjelen suruani, se on minun yksityisasiani, jota kyllä sanon ääneen, halusit sitä tai et. Se on oikeuteni.

Käyn terapiassa ja käsittelen tunteitani. Yritän koko ajan saada tunteitani helpommaksi kestää ja sietää. Haluan tuntea aidosti onnea muiden puolesta ja oppia elämään kevyemmin oman menetykseni kanssa. Nyt on kulunut neljä vuotta lapseni kuolemasta ja se on lyhyt aika niin valtavasta menetyksestä. Ja siihen liittyy paljon kipua ja tuskaa edelleen, mutta niiden kanssa on oppinut elämään. On kuitenkin asioita, joissa olen ehdoton, ehkä vielä, ehkä aina. Pääasia on se, että olen valmis seisomaan tunteideni rinnalla ja olemaan itselleni rehellinen. En edelleenkään aio pakottaa itseäni mihinkään, koska uskon sen olevan ainut tie tasapainoon ja parempaan tulevaisuuteen. En voi sille mitään, jos sinä et sitä kestä. En silti aio miellyttää sinua vain siksi, että sinä niin haluat.

Pyrin ja opettelen itse näkemään asioita tekojen ja tunteiden takana. Tekemistä sen asian kanssa riittää vielä paljon, varmasti loppuelämäni. Ihmiset tekevät hirveitä asioita päivittäin, mutta uskon, että kaikelle on silti syynsä. En usko siihen, että ihminen syntyy pahaksi. Ei kenenkään tekoja tarvitse hyväksyä, mutta voi yrittää ymmärtää. Jos et tiedä tai ole itse kokenut sitä, mitä toinen on, älä arvostele. Yritä kestää, koska se, mitä sinä joudut siitä kestämään, on vain pieni pala sitä kaikkea, mitä ihminen itse joutuu omien ongelmiensa, tuskansa ja surunsa keskellä kantamaan. Ihminen itse elää siinä todellisuudessa läsnä jokaisessa hengenvedossaan. Sinä et tule ikinä tietämään täysin, miltä hänestä tuntuu, mutta voit yrittää. Jokainen meistä voi yrittää.